KRONÄRTSKOCKSLASAGNE




Kronärtskocka  är en kulturgrupp inom artenkardon i

familjen
 
korgblommiga växter. Det är en ätbar

tistelliknande växt,
vars
blomknoppar skördas strax innan den blommar.

Kronärtskockan innehåller, förutom vatten och fibrer,
 kolhydrater som inulin, mineraler 
som natrium, fosfor och kalcium, samt vitamin B1, B3 och 

mindre mängd vitamin C.

I flera länder räknas kronärtskockan som en delikatess. 




KRONÄRTSKOCKSLASAGNE;
4 personer

1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Ca 1 dl pinjenötter
Ca 12 lasagneplattor
2 burkar marinerade kronärtskockor (ca 280 g)
Ca 1/2 dl färskriven parmesanost
Salt och vitpeppar









OST & CITRONSÅS;

25 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl visp- eller mellangrädde
200 g riven mozzarellaost
Finrivet skal av 1 citron






Ansa och strimla purjon tunt.Skala och hacka vitlöken.Fräs allt mjukt i olja utan att det får färg.Tillsätt det mesta av pinjenötterna.
Lägg lite av fräset åt sidan till garnering.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull.Vispa i mjölet.Tillsätt mjölken lite i taget,så att eventuella klumpar löser sig.Häll i grädden och låt sjuda under vispning tills den tjocknar lite.Tillsätt mozzarellan och citronskal.
Salta och peppra såsen.Sätt ugnen på 175 grader.

Varva ostsås,purjofräset,lasagneplattor och 1 1/2 burk
kronärtskockor(utan oljan)i en medelstor,smord ugnssäker form.Börja och avsluta med ostsåsen.Strö över resten av nötterna och parmesanost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter,tills det är mjukt.
Täck vid behov med folie på slutet.Garnera med de sista kronärtskockorna 
och purjofräset.


Smaklig måltid!

Kommentarer

POPULÄRA INLÄGG